Celebryci nabici w butelkę

Do KAMINSKIwino.pl trafiły właśnie się nowe wina! Seria Celebrities to trzy jednoszczepowe wina z hiszpańskiej Cariñeny – apelacji klasy DO (Denominación de Origen) już od 1932 roku, a więc jednej z najstarszych w Europie. Cariñena obejmuje winnice zlokalizowane w Saragossie, które leżą na wysokości 400 metrów n.p.m i wznoszą się do wysokości aż 800 metrów. Prezentuję trzy wina świetne na wieczór w kilka osób, żeby poznać charakter szczepów z tego samego regionu. Uwaga – wszystkie mają 14,5%. Zapnijcie pasy!


Wino Celebrities Cabernet Sauvignonkup teraz

Cabernet Sauvignion – brzmi jakby francusko, prawda? Prawda! Jeden ze szczepów charakterystycznych dla Bordeaux rozprzestrzenił się po całym winiarskim świecie i stał się niezwykle uznaną odmianą. Nie bez powodu! Czuć w nim francuską szlachetność. 100% Cabernet Sauvignon, 14.5% alkoholu, który nadaje mu charakteru. To wino bez dębowej beczki, fermentowane w stalowych kadziach, z intensywnymi aromatami czerwonych owoców. W ustach pojawia się też jeżyna, nieco dzikich malin i żywa owocowa kwasowość. Dość długi posmak świetnie predysponuje to wino do jedzenia. Sprawdzi się perfekcyjnie z solidnym kawałkiem pieczonego mięsa i polubi się ze stekiem.


Wino Celebrities Merlotkup teraz

Merlot. To szczep, który doczekał się chyba rekordowej ilości internetowych memów. Dlaczego? Jego ogłada i przewidywalność bywa uważana po prostu za nudną. Czy słusznie? Zależy czego szukasz. Jeśli chcesz coś odkryć i poznać to z typowym merlotem masz na to raczej marne szanse. Ten fermentował w stalowych kadziach i pozostał na osadzie (w kontakcie ze skórkami) przez minimum 15-20 dni. W nosie dojrzałe owoce i nieco nut likierowych – 14,5% alkoholu robi swoje. W ustach krągłe i mięsiste, ale z dobrą żywą kwasowością, słodkawymi taninami i solidną strukturą. Nudne? Nigdy w życiu!


Wino Celebrities Syrahkup teraz

100% Syrah i tradycyjnie już dla tej serii 14.5% alkoholu. Stalowe tanki do fermentacji robią swoje – wino w nosie ze wspaniałym świeżym owocem. W tym przypadku dodatkowo proces fermentacji przebiegał w dość niskiej temperaturze 6-8 st. C. W ustach dobrze poukładane, miękkie, jednak z mocnym pieprznym finiszem. Początkowa lekka słodycz i wręcz biszkoptowość tego wina jest jak dalmatyńczyk na etykiecie. Piękny, łagodny, ale umie pokazać pazury!


Call Now Button