Paella – przepis idealny

Paella to męska rzecz. W Walencji skąd pochodzi gotują ją mężczyźni, na ognisku, a do tego w niedzielę. Kobiety w tym czasie mogą cieszyć się winem i czekać na pyszny obiad.

Zacznijmy od podstaw. Szkół jest kilka, a jak to w Hiszpanii bywa, każda najlepsza i jedyna. Jedno jest pewne – rozgrzewamy oliwę i smażymy owoce morza (zamów owoce morza z dostawą do domu). Każdy gatunek owoców morza, które finalnie trafią na ryż przygotowujemy osobno. Lekko solimy i pieprzymy i odkładamy na bok. Po tym wszystkim nie myjemy patelni! Dolewamy tylko oliwę, wydobywając kolejne smaki.

Kiedy już poradzimy sobie z darami morza i odłożymy je na bok, to przychodzi czas na podstawę wielu hiszpańskich dań, czyli sofrito. Na patelni rozgrzewamy powoli oliwę, smażymy na niej trzy kolory papryki, białą cebulę, czosnek, solimy i pieprzymy. Jeśli nie masz trzech kolorów papryki, użyj czerwonej, albo żółtej. Z zieloną ostrożnie, ma gorzkawy smak i może zepsuć nasze wybitne danie. Wszystko drobno pokrojone smażymy powoli, aż doprowadzimy do postaci pasty. Wyłączamy ogień. Wsypujemy ryż do paelli (zamów ryż do paelli z dostawą do domu) i mieszamy go z powstałą pastą. Znowu odpalamy ogień i dolewamy wcześniej przygotowany bulion rybny. Uwaga uwaga – od tego bulionu zależy smak naszego dania! Bulion musi być esencjonalny i solidnie posolony. Wrzucamy szafran (jeśli lubimy jego smak, uważając z ilością), kurkumę lub colorante. Ryż będzie miał piękny żółty kolor. Kiedy będzie już miękki, a bulion zostanie prawie cały wchłonięty, zmniejszamy ogień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Call Now Button